Doubt not but angling will prove to be so pleasant that it will prove to be, like virtue, a reward to itself.
Izaak Walton - The Compleat Angler
        2007-05 laatst bewerkt op Jan 31, 2008

Start > carpblog> blog2007> 2007-05...


laatst toegevoegd of gewijzigd:
2011-01
blog2011
het plan
2010-09
carpblog
2010-08
2010-07
schetenwap
het boilie proces
2010-06

2007-05

En toen was het alweer Mei...


start: zo 6-5-2007 16:30 stop: ma 7-5 02:45 locatie: geusseltvijver
stek: "op de kop" vangsten: 1
runs: 2
weer 
+12 - 18° C
Toenemende wind
af en toe zon
water
17° C
kabbel
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks diepvries boilie catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8
slipknot combi
Korda hybrid
wide gape 6

Voorbereiding:
Na het laatste fiasco (blank) was het weer eens tijd om een visje te vangen, en aldus besloten Jean en ondergetekende om het weer eens op de Geusseltvijver te proberen. Niet omdat het daar zo ongelofelijk mooi en rustig is, maar domweg omdat we daar naar onze ervaring wel weer eens een karper konden vangen. De verwachtingen waren dus hooggespannen, bij ons allebei.

Omdat de boilies van voor de winter nu uiteindelijk allemaal echt op waren moesten er eerst weer nieuwe boilies gemaakt worden. De vrijdag voor de vissessie hebben wij dus in totaal 14 kg boilies gedraaid (voor indrogen). Omdat er helemaal niks terecht gekomen is van mijn plan om gedurende de winter door te blijven voeren op de geusselt was mijn vertrouwen laag, en moest er eerst gevoerd worden. De boil in the bag boilies zouden ze nog wel kennen van voor de winter, was mijn gedachtengang, maar het leek me zeker niet onverstandig om eerst maar weer eens de hele vijver rond te voeren. Ter herintroductie werden er dus van vrijdag op zaterdag op alle inmiddels bekende plekken 3 a 4 boiliebrokjes gedropt, en "op de kop" wat meer verspreid enkele handjes boiliebrokken. Mijn aandacht ging en gaat vooral uit naar de plekken voor het riet, rechts van de stek. Op zaterdag ging ik nogmaals langs de vijver met de zak met bollen, en op de zondag zou het dan moeten gebeuren...

En nu vissen!
De afspraak stond vast voor vier uur in de middag, en dan doorvissen tot de kleine uurtjes. De avond en nacht voor de sessie was ik erg onrustig, de drang om te vangen was groot.

Gelukkig was de beoogde stek gewoon vrij, en al snel wierp ik mijn aas richting rietkraag. Mijn tweede hengel lag op zo'n 10 meter uit de kant, recht voor de stek. Jean viste links op de stek, niet de beste plek volgens mij,  maar zeker niet kansloos.

Helaas gebeurde er de eerste uren helemaal niks, en omdat Jean nog minder "rust in zijn kont" heeft als mij, besloot hij om wat met kunstaas te gaan pielen. Ik besloot om het rustig aan te doen, en bleef lekker zitten.

Pruts
Na een tijdje kreeg Jean er genoeg van en ging ik ook toch ook maar even peuteren. Jean had een jigkopje met een twister aan de (veel te dikke) lijn, en ik amuseerde me even met zijn  hengel. Intussen hing Jean aan de telefoon met zijn kinderen. Buiten een uitglijder terwijl ik probeerde om het twistertje te redden (natte broek) en de vangst van een voerkorfje met onderlijn er aan weinig te beleven.

Toen ik nat en wel terugliep naar de stek waar we zaten te karperen zag ik dat mijn waker helemaal omlaag gezakt was. Bij het inhalen van de lijn zat er geen vis meer aan, maar de onderlijn zat op een vreemde manier om het lood. Zou het een brasem geweest kunnen zijn? Jean had evenals ik niks gehoord... De eerste misser?

Actie
Terwijl ik even op mijn gemak de omgeving in mij opnam was Jean er weer op uit getrokken met zijn twister, en al snel klonken er opgewonden kreten van achter het riet. Jean had duidelijk een vis aan de lijn. Helaas was de opwinding van korte duur, de vis was los.

Na inspectie van de lijn meende ik te mogen concluderen dat Jean een snoek gehaakt moet hebben: de lijn was gerafeld en afgesleten.. Jean was nu uiteraard goed geinspireerd geraakt, maar helaas had hij geen jigs of twisters meer. Een miniscuul lepeltje werd aan de lijn geknoopt, en verzwaard met een paar loodhagels, en daar ging hij er alweer vandoor.

Stilte en schemer
Enkele uren gingen voorbij zonder verdere actie, en na negenen werd het donker. De kunstaas visserij was wel gedaan nu, en na het zoervleis en de brüdsjes was het nu wachten op de karper. En die liet lang op zich wachten. Ergens bekroop mij het donkerbruine vermoeden dat er iets niet helemaal klopte...

Zou er toch niet consequent genoeg gevoerd zijn? Zou het wel lukken vandaag nog een karper te vangen?

Kl*tezooi!
Rond half elf kreeg ik echter eindelijk een run. Op de rietkraag hengel, zoals ik al verwacht en gehoopt had.
De hengel vloog bijna van de steunen onder het geweld van de run, en ik rende er op af, greep de hengel en sloeg aan, terwijl ik begon te draaien aan de molen. En toen gebeurde er een kleine ramp. De molen blokkeerde, ik kon niet indraaien. De vis sloeg de weg naar het riet in, terwijl ik probeerde er achter te komen wat er mis was. Die (vloek) (ziekte) lijn zat om die (vrouwelijk geslachtsdeel) molen gedraaid, en pruikte van de spoel af, terwijl ik probeerde de boel los te halen, teneinde de nog steeds vechtende karper alsnog te kunnen drillen. Ik was zo stom geweest om mijn headlight niet op mijn kop te hebben dus ik zag ook nog gene ene moer.

Terwijl ik zo onhandig bezig was probeerde jean mij nog bij te lichten, maar dat was geen succes. De lijn zat muurvast om de molen gedraaid en ging niet los. Met de hand de lijn in halen en de vis drillen dan maar? Een snijwand van de draad kan er nog wel bij dacht ik. Maar helaas. de vis was los.

Zelden heb ik zo lang op mijzelf staan vloeken en schelden. Wat was ik een onhandige l*l geweest. Een beginner. Een prutser. Blind onbesuisd paard. Ook het langsrazende verkeer werkte opeens vreselijk op mijn zenuwen. En met alle gekloot wist ik ook nog mijn 2e hengel op gerafineerde wijze onklaar te maken. En mijn bier omgelopen. Goed bezig dus.

Opnieuw beginnen
OK, de draad doorknippen, de pruik van de lijn af halen, de molen weer ontwarren, nieuwe montage eraan en verder vissen. Niet dus.
De leadclip zat verkeerd op de lijn. Weer opnieuw loshalen, opnieuw monteren (maar dan goed), onderlijntje eraan en weer ingooien.

Vervolgens ook de in alle onhandige consternatie onklaar geraakte matchhengel weer van een volledig nieuwe montage voorzien en verder vissen. Jean durfde me niet eens uit te lachen. Ook hij was ontdaan. En die vis waren we kwijt. Uiteraard nemen dit soort vissen altijd mythische proporties aan, domweg omdat je niet weet welke het was. Was dat de grootvader van het water geweest? Of een dwergkleinzoon? Wie zal het zeggen...

Na een tijdje zeer chagrijnig in mijn stoel te hangen kwam ik weer op aarde terug. De vissen die je niet vangt, zijn vaak wel de vissen die je je herinnert, later. En van tegenslag wordt je sterker. Of zo. Whatever. Vissen.

Troost
Ondertussen was het stevig gaan waaien. De voorspelde weersomslag zou natuurlijk ook van invloed kunnen zijn op de tegenvallende resultaten tot nu toe. Slechts één run. Dat heb ik wel beter gedaan hier. Of zou die ene zakker toch ook een karper zijn geweest?

Ondertussen kreeg ook Jean geen enkele echte run. Wel af en toe een paar piepjes.
Om een uur of half een echter kreeg ik dan toch nog een run. Ik had een derde hengel ingeworpen, met een PVA stringer gewoon een tering eind richting het midden van de plas, en daar kwam dan toch nog resultaat van. Had ik niet verwacht! De vis vocht in eerste instantie aardig terug, door links en rechts door het water te scheren, en zwom vervolgens met een rotvaart mijn kant uit. Snel indraaien, en ik had weer contact. Al snel had ik door dat het geen grote vis was, en wist ik een prachtig visje te vangen. Wel erg klein, de op één na kleinste karper die ik ooit ving (weer geen record dus), maar een werkelijk schitterende vis.

Zoals op de foto te zien is, heeft deze vis een redelijk grote staart, en dat liet ie ook zien tijdens de korte maar hevige drill. De kleur is bijna wit, was nog even vreemd om te zien tijdens het netten in het donker. Ik denk achteraf gezien dat iemand ooit zijn koïvijver heeft geledigd in de Geusselt, want er zwemmen wel meer vissen met bijzondere kleuren. In ieder geval toch nog een visje gevangen dus, ondanks het gepruts. Nog even overwoog ik om de vis aan Jean te geven, gezien zijn neiging tot het willen eten wat ie vangt. Maar gelukkig wilde Jean daar niks van weten, en ging het visje snel weer terug in zijn element. Voor mij bleek dit de troostprijs van die avond zullen we maar zeggen. Verder geen vangsten, ondanks onze volharding. Ondertussen begon het ook nog steeds harder te waaien en te regenen, waardoor de enkele piep die wij hoorden genegeerd werd, of te laat aangeslagen. Hoe dan ook, enige frustratie was ons niet vreemd, vooral voor Jean vond ik het sneu dat ie geen schub aan de haak had gekregen.

Lang verhaal
is dit geworden, terwijl er eigenlijk geen echte bijzonderheden te melden zijn. Of toch? Bij het opruimen waren we het in ieder geval over één ding eens...

We moeten héél snel eens gaan SNOEKEN!
En verder  ga ik deze week zeker terug om alsnog een dikke vis te vangen. Op het laatst ook nog even mijn oude telescoop strandhengel weten te mollen. Een nieuwe karperhengel moet er dus komen...

Om 3 uur zaten we weer in de auto en gingen niet geheel bevredigd naar huis. En het weer is ook weer omgeslagen.

Nou ja we hebben er van geprofiteerd, de afgelopen weken waren uitzonderlijk mooi en warm. Na nog een intermezzo met een duitse taxi met een turkse chauffeur en een afrikaanse passagiere die de weg niet wist en geen adres had(?) kwam ik thuis en ben dit verhaal meteen gaan opschrijven.....
start: di 8-5-2007 20:30 stop: wo 9-5 03:15 locatie: geusseltvijver
stek: "op de kop" vangsten: 5
runs: 9?
weer 
+12 - 18° C
winderig met windvlagen
bewolkt
water
17° C
kabbel
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks
(PVA stringer)
catfood bricks catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8
slipknot combi
Korda hybrid
wide gape 6

Voorbereiding:
Omdat wij na afgelopen zondag pas echt fanatiek geworden zijn werd al snel besloten om het weer opnieuw te proberen, op dezelfde stek. Nog een keer gevoerd op maandag, en dinsdag na het eten zo snel mogelijk richting geusseltvijver.

Eerst moest er echter nog e.e.a. gebeuren aan het materiaal, zoals het op de molen spoelen van nieuw nylon voor Jean, met als doel het vangen van een snoek met een lepeltje. Zelf had ik in de middag ook een bezoekje aan de hengelsportzaak gebracht, en twee (!) nieuwe karpehengels aangeschaft, ter vervanging van de kapotte strandhengel, en de matchhengel. Tevens een paar U vormige hengelsteuntjes voor de achterkant van de hengels, én een paar stalen onderlijntjes meegenomen.

Én vissen maar weer!
Op de stek aangekomen snel naar de waterkant en alles uitpakken etc. Ik bood Jean nog aan om op de stek "voor het riet" te vissen, maar hij wilde liever op het midden van de plas... Al lang prima, wat mij betrof.

Een hengel werd naar het midden geworpen met een PVA string met een paar catfood bricks, een vlak langs het riet en de laatste hengel werd een meter of 10 voor het riet ingeworpen. Héél eventjes de illegaliteit ingedoken door het gebruik van de katapult voor het voeren, en toen werd er gevist. Jean ging met zijn nieuwe lijn en zijn lepeltje proberen om een snoek te vangen. Deze keer mét een stalen onderlijntje! En waarempel, na een tijdje klonken er oerkreten over het water, hij had blijkbaar een vis! Ik gebaarde naar hem of hij het schepnet nodig had, en te zien aan de agitatie was dat het geval... Ik rende naar hem toe met het karpernet, en ja hoor! Een miniscuul maar overmoedig snoekje had zich op Jean's lepeltje gestort, en probeerde zich nu verwoed in het riet te boren. Even scheppen, en hebbes, Jeans eerste snoek was een feit!

Jean blij, en ook ik vond het fantastisch voor hem dat ie al zo snel resultaten wist te boeken, en dat voor iemand die zich zelf een zeer onervaren visser noemt. Jean heeft niet in de gaten dat ie ondertussen al aardig van wanten weet, qua visserij! Ondertussen heeft ie wel mooi een snoekje bemachtigd, en dat kan ik niet van mezelf zeggen. In Maastricht heb ik er nooit een gevangen, en zowieso nog nooit op kunstaas in Nedeland. En dat terwijl ik als jochie héél graag mijn zakgeld in het water of in de bomen smeet in de vorm van plastic of metaal in woeste kleuren met vervaarlijke haken... Andere tijden. Helaas heeft mijn vader nooit iets gezien in de vissport, en ik heb het helaas nooit van een andere volwassene geleerd, totdat ik de boeken van Jan Schreiner begon te lezen, en de simpelste zaken eindelijk helder uitgelegd kreeg... Jan, duizend maal dank, en ik hoop dat je samen met mijn pa zit te klaverjassen daarboven, en wie weet, misschien krijg jij mijn ouwe heer posthuum aan het vissen. En anders hoop ik dat ze rusten in vrede, zoals dat gezegd wordt.

Wow, wat een zware kost opeens, laten we vooral niet vergeten om te vissen! Jean heeft in ieder geval zijn snoekje binnen.

En nu ik nog een mooie vis... Want ik ben hier vandaag dus niet voor het uitzicht gekomen, IK WIL GROTE KARPER!

Harde lessen

Nadat Jean een paar piepjes op zijn hengel krijgt zijn we even afgeleid, waardoor ik een run mis op mijn eigen hengel. Mijn pieper had ik nl aan Jean geleend, en de geimproviseerde waker maakt nou eenmaal niet zoveel herrie. Vooral niet als ie op de grond ligt. Snel de hengel opgepakt. De vis was in een boog naar rechts richting het riet gezwommen, en had zeker een afstand van 40 meter afgelegd voordat ik contact kon maken. Een paar seconden een zwaar gewicht aan de andere kant van de lijn, en toen: muurvast.

Ik dacht even dat de vis gewoon op de bodem was gaan liggen, en voelde nog even wat schokken. Daarna niks meer. Meer druk geven had geen zin, blijkbaar had de vis een obstakel onder water weten te bereiken en de lijn daar omheen gevlochten of iets dergelijks.


Een paar minuten nog flink aan de lijn staan trekken om het zootje in beweging te krijgen, maar helaas. Uiteindelijk is de lijn met een flinke knal geknapt. Een zéér diepe teleurstelling daalde tot in mijn ballen, en nadat ik de hengel opnieuw had opgetuigd en ingeworpen werd ik héél stil. Jean probeerde de stemming er nog een beetje in te houden, maar dat hielp niet erg...

Wat er allemaal door mij heen ging wil ik hier niet beschrijven, want dat gaat diep. Erg diep. En is niet allemaal even fraai. Waarom was ik zo stom geweest om zonder pieper in de schemering te gaan vissen, en dat op een flinke afstand. En verdomme, waarom was ik zo stom om mijn pieper uit te lenen. Enfin, achteraf een hoop geklets dus, maar op dat moment was ik niet bepaald gesprekkelijk....

Een nieuwe run!
Om de feestvreugde compleet te maken kreeg Jean een run, had een leuke drill, maar verspeelde de vis vlak voor de kant. Hij kan het beste zelf even beschrijven wat er gebeurde, wellicht later op deze plaats.

Wel nondeju, wat een gepruts weer hier bij de vismaten... 2 runs achter elkaar verspeeld. En toen werd het weer stil. Ik doodde de tijd met roken en water drinken. Deze keer had ik namelijk eens geen andere versnaperingen bij me dan water, shag, en onder in de rugzak een blik katjang pedis voor als de honger echt mocht toeslaan. Versterving. Afzien. Contemplatie.

Na een tijdje had ik genoeg van de hele ellende en besloot een spelletje solitaire te gaan spelen op mijn mobiel. Jean kwam weer in balans door het verrichten van enige Tai-Chi oefeningen.  Moet ik ook gaan doen. Ik moet zo veel. Ik wil vissen.  En vangen....

Volhouden
Het bleef maar stil, qua aanbeten en runs, maar wij hielden stand. Enkele uren verstreken zonder noemenswaardige activiteit.
Ook Tai-Chi en solitaire gaan vervelen (vissen niet trouwens, vreemd....) en dus zaten wij lekker uit de wind onder de plu, en bespraken onze tekortkomingen en frustraties. Met grafstemmen in de duisternis, weinig woorden. De hengels maar weer eens gecontroleerd, missende boilies vervangen en verder vissen. Opeens kreeg ik toch nog een run... Godzijdank....

Beloning
Na een leuke, enerverende, maar gelukkig ook gecontroleerde drill wisten wij een leuk karpertje te vangen. Met de hengel rechts, 10 meter voor het riet. Op de een of andere manier weten die beesten toch altijd een zwaardere indruk te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Ik schatte de vis (eenmaal in het net) op zo'n 6 of 7 kg, maar het beestje woog 10 pond. Maar wat was dit een welkome vis zeg! Eindelijk weer eens een lekker gevecht aan kunnen gaan met zo'n knallende torpedo, wat een genot. Daar doe je het allemaal toch voor, of niet soms? (naschrift: achteraf blijkt mijn weger 2 kg te weinig aangegeven te hebben. Toch redelijk geschat dus)

Deze schubkarper zal ik niet snel vergeten. Ook omdat hij zo ontzettend gewenst was natuurlijk!
De vis snel terug in het water en verder vissen.

Gekkenhuis of gewoon waanzin?
Intussen was het toch weer laat geworden, en ik vond dat Jean nu echt ook weer eens een visje moest landen. Ik hoopte op een wat zwaardere vis voor Jean, en dat deed ie zelf ook natuurlijk. Het bleef echter stil, tot een uur of half drie, geloof ik. Wat er daarna precies gebeurde en in welke volgorde weet ik niet meer precies te herhalen. Maar het begon als volgt.

Een vette run op dezelfde hengel als daarnet. Aanslaan, hangen! Een zeer hevig gevecht ontstond, en ik dacht natuurlijk meteen aan karper. Na een tijdje knokken kwam de vis voor de kant, en ik meende oprecht met een zeer vreemde karper te maken te hebben. Bij het landen bleek het net nog niet klaar te zijn na de vorige vangst (alweer pruts!) en ik besloot om even te water te gaan om de vis met de hand te landen. Het beest was groot en erg glibberig voor een karper. Ik dacht meteen aan zeelt, maar twijfelde. Eenmaal aan de kant dacht ik aan een kruising tussen karper en zeelt. Wat een grote vis!
Zulke zeelten bestaan toch helemaal niet? Zo knokken, en zo groot en hoog? Snel een foto. Het bleek dat de vis ooit aangevallen moet zijn door een snoek, of anderszins gewond is geraakt, maar wat een prachtbeest.

De vis weer teruggezet, en even begreep ik er even helemaal niks van. Daarna ging alles héél snel. Een run. Op de meest rechtse hengel, vlak voor het riet. Misgeslagen. Boilie er af. Nieuwe boilie eraan, en opnieuw ingooien. Alweer een run, terwijl de zojuist ingegooide hengel nog niet op de steunen lag krijste de pieper van de middelste hengel alweer alarm. Hengel één opzij gelegd, hengel twee in de handen. Aanslaan. Hangen! Alweer een fel gevecht, waarbij regelmatig door de stevig aangedraaide slip werd getrokken. maar niet lang. En daar was zeelt nr. 2. Want dit was onmiskenbaar zeelt. Grote zeelt. Erg grote zeelt. En sterk. Beresterk.

Snel weer terug, geen foto deze keer. Hierna werd alles echt onduidelijk, en dat terwijl ik dit nog opschrif terwijl ik net ben thuisgekomen. Het is nu dus 6 uur, iets minder dan 3 uur na de gebeurtenissen, maar ik weet zeker dat ik ze op het moment dat het gebeurde ook niet meer kon navertellen. In ieder geval ving ik nog een zeelt, en kreeg diverse runs, achter elkaar. Een daarvan was een karper, maar die zwom door de lijn van Jean heen, waardoor ook Jean hem stond te drillen in alle consternatie. Wat een verwarring. In ieder geval konden constateren dat we hier zeelt konden vangen. Dikke zeelt. De hengels waren nu allemaal uit het water gehaald, en omdat het nu toch wel erg laat werd besloten we om er een einde aan te breien, de boel in te pakken en naar huis te gaan....

Evaluatie
De stek blijft productief, maar is dus gevoelig voor zeelt. Dat heb ik in het najaar ook al vast kunnen stellen. De boilies mogen harder gedroogd worden, want ze zijn toch nog wat zacht naar mijn smaak. En we (ik) ga(an) zeker snoeken, spinneren lepelen etc. als we eens wat minder tijd hebben, en toch willen vissen. Verder moet Jean nu maar eens zijn eigen piepers kopen, lijkt me redelijk. En zo snel mogelijk ga ik weer vissen....

Ben nu pas écht verslaafd realiseer ik me...


start: ma 14-5-2007 20:45 stop: di 15-5 03:00
locatie: geusseltvijver
stek: "op de kop" vangsten: 1
runs: 2
weer 
+12 - 18° C
regenachtig
weinig wind
water
15° C
stil
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks
catfood bricks
(PVA stringer)
catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

metho feeder

combi
Gamakatsu
specialist 8

shocker rig
combi
Gamakatsu
specialist 8
shocker rig
combi
Korda hybrid
wide gape 6
Voorbereiding:

De verslaving moet gevoed, dus maar weer zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om te gaan vissen. Ik wilde koste wat kost gaan, en Jean was later op de avond ook van de partij. Gisterennacht gaan voeren. Er stonden 2 bivvies op/naast de steiger links van de stek "op de kop", maar daar was geen activiteit te bespeuren.

Op de visdag zelf nog even naar d'n öpper, voor de nodige kletspraat, EN de aanschaf van Jean's eerste eigen pieper. Mooi dingetje voor 13,95. Tevens zelf een (achteraf onbruikbaar gebleken) onderlijnen rekje aangeschaft, en Jean heeft ook nog geinvesteerd in jigkopjes en twisterstaartjes.

Vissen maar weer!
Na thuiskomst van mijn ega meteen naar de waterkant, en de boel opgebouwd. Eerst nog even een kort praatje gemaakt met de bivvyboys, die er nog steeds waren. Gisteren ´s avonds om 11:00 uur vingen zij een karper(tje?)  Zij hadden ´s nachts niks meer gevangen, maar wel een vis in de ochtend weten te landen. Verder geen bijzonderheden. Wel mooie spullen die jongens, stond weer voor een paar centen bij elkaar daar!

Vandaag voor het eerst met de method feeder op hengel 1, en met shocker rigs op 2 en 3. Geen vis te zien, tot tegen een uur of half elf ook Jean zich op de stek meld. Genoeglijk zitten wij aan de waterkant tot ik om half twaalf besluit om de hengels opnieuw in te werpen.

Het blijkt dat de beetmelder van Jean best wel een fraai ding is, met handigheidjes zoals verschillende geluiden en ledkleuren voor gewone runs en terugzwemmers. daarnaast heeft ie ook nog nachtverlichting in de vorm van 2 zwak brandende groene ledjes, die (helaas) niet uit te schakelen zijn. Al met al een prachtig apparaat. Nu nog een vis!

Zeelt!
Rond een uur of 12 (weet niet meer precies...) een paar piepjes op hengel 3, maar geen doorlopende run. Ik denk aan zeelt...
De vorige sessie waren de zeelten erg actief, en ik verwacht dat dat vanavond ook wel weer het geval zal zijn. Wij ruiken vis, maar vangen nog niks...
Om 0:39 dan toch een run, op hengel 1. De method heeft gewerkt! Nu de vis nog vangen. Dat blijkt gemakkelijk, want het is weer een zeelt! De vis neemt weliswaar een paar runs, maar is snel uitgevochten, helaas. Maar wel weer een hele mooie zeelt, al is dat niet waar ik voor gekomen ben. Maar in ieder geval een visje gevangen...

Later nog een run op hengel3, en ik heb even contact met een vis, maar deze schiet los. Ik denk dat dit ook een zeelt geweest is, al weet ik dat niet zeker. Op Jean's hengel blijft het echter verdacht stil, en om 3 uur pakken wij in en gaan naar huis. De onderlijn van Jean blijkt verdwenen(afgeknipt?), en ik denk dat dat rivierkreeft geweest moet zijn. Wel kansloos vissen zo, helaas.

Evaluatie
Jammer, helaas, geen karper... Deze batch boiliebrokjes is wel goed voor zeelt, dat blijkt wel! De volgende keer toch maar weer bolletjes draaien? De voorraad is flink geslonken, en de volgende draaibeurt zit er dus weer aan te komen...

De method heeft in ieder geval vis opgeleverd! Helaas kwam ik er tijdens het drillen van die zeelt achter dat een schroefje van de (china) molen verdwenen is..

We hebben lekker gezeten, en het weer was OK, wel een beetje stil, wellicht dat dat ook bijdroeg aan de magere resultaten.

Morgen misschien weer vissen! Of we dan weer op die stek gaan zitten? Of toch maar ergens anders?

Zouden die bivvyboys nog wat gevangen hebben nadat we wegwaren? Ik heb ze niks zien vangen...


start: di 15-5-2007 20:45 stop: wo 15-5 03:00
locatie: geusseltvijver
stek: "op de kop" vangsten: 1
runs: 1
weer 
+12 - 18° C
regenachtig
wind
water
15° C
stil
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks
catfood bricks
(PVA stringer)
catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

method feeder
combi
Gamakatsu
specialist 8

shocker rig
combi
Gamakatsu
specialist 8
shocker rig
combi
Korda hybrid
wide gape 6
Voorbereiding:
Na gisteravond niet veel voorbereiding gedaan, gewoon de spullen weer ingepakt en vertrokken! Vissen moeten en zullen we! Teske brengt me weer weg, en Jean komt later.

Vissen
Als ik het bruggetje overloop springt er een dikke vis een meter of 20 rechts. Een karper met de lente in zijn kop? Even gaat het door me heen dat ik meteen die stek moet opzoeken, in plaats van de kopstek, maar we hebben afgesproken om op de kopstek te gaan zitten dus loop ik daar netjes naar toe. Bij aankomst op de stek blijken de mannen met de bivvies er nog steeds te staan, en na het opbouwen maar even snel een praatje maken. Ze blijken 2 uur voor mijn aankomst nog een visje gevangen te hebben, verder niks. Terwijl we wat staan te kletsen over de slechte vangsten, komt Jean aangekuierd, mét een mooie sixpack Warsteiner biertjes in blik. Dat is een goed begin.  Een stukje terug richting brug begint zich inmiddels nog een derde karpervisser te installeren.

Blanken?
De visserij echter laat veel te wensen over. Geen enkel piepje gedurende de eerste uren. Wij controleren braaf de boilies om de anderhalf uur of zo, maar geen tekenen van vis. Wij amuseren ons met het prutsen met Jean's fototoestel, en het verkopen van onzin. Af en toe loopt één van ons twee even rond met Jean's telescoophengeltje plus lepel om te snoeken...
Als Jean's lepel vastzit ga ik nog even met waadpak te water om het lepeltje te redden. Het ding blijkt verstrikt in een dikke vislijn, die richting riet loop. Nieuwsgierig volg ik de lijn, maar hij verdwijnt in het riet onder water en bij het omhoog proberen te trekken schiet de lijn los..

Rond twaalven begin ik stevig te twijfelen aan de door ons gevolgde tactiek... Blanken is verkassen, is het motto, en gisteren was eigenlijk een blank. Een zeelt, al is het nog zo'n mooie, is geen karper. Daarnaast hebben we de stek dus niet met rust gelaten gedurende een aantal dagen alvorens weer te vissen. En als klap op de vuurpijl realiseer ik me dat we hier op dat kleine stukje vijver dus met 10 (!) lijnen in het water liggen. Terwijl de rest van onze vijver niet bevist word, en de 2e vijver totaal onbevist is. En ik daar die vis zag springen. De volgende keer daarheen maar, denk ik.

Na deze overpeinzingen loop ik nog even naar de jongen die richting bruggetje staat voor een praatje. Het blijkt een aardige vent te zijn. Maar ook hij heeft geen stootje gezien, en vertrekt naar huis.

Het begint stevig te waaien en we moeten de plu verplaatsen want de wind is een beetje gedraaid en krijgt vat op de  zijkant.  Tevens vallen er buien uit de lucht. Niet erg. Goed zelfs. Voor de vis. Althans dat denk/hoop ik. Als het water in beweging komt, wordt de vis misschien ook wakker en gaat azen. Is mijn theorie althans. Het vissers gevoel komt een beetje boven, als ik zo door weer en wind loop om wat rommel weg te gooien. Zelfs een zeeltje is van harte welkom, maar op de hengel die ik daartoe het meest kansrijk acht hoor ik wel af en toe een piepje (wind? LIJNZWEMMERS?) maar geen verdere tekens van leven, en wakers hangen doodstil.

Actie bij de buren
Om half drie, denken we al aan het aanstaande vertrek naar huis. Het schepnet wordt uit elkaar gehaald, en ik leg het foudraal klaar om alvast wat spullen in te pakken. Maar daar gebeurt wat bij de buren...

Een hightech pieper met de bijbehorende feestverlichting doet zijn werk, en er is een vis gehaakt.

Toch maar eens gaan kijken wat daar gebeurt!

Het drillen heeft een aanvang genomen en de vis neemt een korte run alvorens even voor de kant te verschijnen. Even dank ik dat ook zij een zeelt aan de haak hebben geslagen, maar de strijd herneemt zich en de vis neemt nog een paar runs. Het net gaat te water, en de vis wordt geland.

Een mooie schub van een kilo of 9 schat ik. Daar is toch niks op tegen dacht ik zo! De vis wordt respectvol behandeld en gaat snel weer te water,. Wij feliciteren de vanger. Ik gun het ze van harte. Die jongens hebben er hard genoeg voor "gewerkt"!
3 dagen staan ze daar al, en dat was hun 4e vis, met 3 man....

Terug naar de stek, terug naar huis
Wij lopen terug naar onze stek, en kijken over het water. Een mooie vis voor die jongens.  Maar wij gaan naar huis. Ik begin alvast wat spullen bij elkaar te zoeken, en ik breek de paraplu af. De hengels gaan pas als laatste in het foudraal, zoals gebruikelijk wil ik elke visseconde uitbuiten. Dus ik loop even rond om de rest van de spullen vast bij elkaar te zoeken en klaar te leggen om in te pakken. En dan gebeurt wat elke visser wel eens meemaakt:

PIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEP!!!!!!!!!!!!!!
Een run op de method hengel! Op toch wel zo'n beetje het allerlaatste moment, en binnen een kwartier na de vis van de buren. Uiteraard bestorm ik de hengels en grijp de juiste. Hengel 1, met de chinees als molen. Eerst maar eens proberen contect te leggen met de vis, en ondertussen de slip proberen vast te draaien. Even lijkt het erop alsof de vis er af is gegaan, maar ik loop snel achteruit, en weet contact met de vis te krijgen. Althans?! De slip staat inmiddels een paar slagen vaster, ik neem lijn terug op de molen, en...

Jawel! De vis zit er nog aan... Een stevige vis. Een mooie vis, een gewenste vis. Even vind ik het sneu voor Jean, die al weken blankt, qua karper, maar eerst moet ik deze vis zelf nog zien te landen!

Het beest zwemt ondertussen snel naar links, en het lijkt er op dat ie onder de lijn van Jean's hengel door zwemt. Maar het blijkt dat mijn lijn over die van Jean heenloopt en dus stap ik achter Jean's hengel langs en kan de vis daar veilig uitdrillen. De vis lijkt zich gewonnen te geven, maar vertoont nog veel energie, dus ik draai de slip losser. Een echte run komt er niet meer van. Maar de vis blijft levendig onder de hengeltop spartelen en maakt grote golven en veel kabaal. Nog maar losser die slip, dan kan die vis nog even uitrazen. Het net is inmiddels (dank zij Jean, wat moet je zonder vismaat?) weer gebruiksklaar gemaakt, en gaat te water. De vis gaat er nog even vandoor, maar ik besluit dat ie wel klaar is. De slip een tandje verder, want hij staat nu vrijwel helemaal los, en de vis wordt boven het net gesleept.
Top omlaag, vis in het net, visser blij. Ik beheers me een beetje want ik had Jean die vis zeer gegund. Maar gedeelde vreugde is ook vreugde, en eenmaal aan wal blijkt er toch nog en mooie beloning voor onze volharding verzilverd te zijn!
Snel onthaken, en toch nog even wegen, want het is een lange, dikke vis. Maar dat viel dus mee, 16 pond of zo, maar en beauty van een schubkarper (naschrift: achteraf blijkt mijn weger 2 kg te weinig aangegeven te hebben. Toch een 20 pondertje dus). Jean maakt ondertussen wat foto's waarvoor mijn dank...


En dan naar huis, want Jean trekt het niet meer, en is zichtbaar aangeslagen.

Evaluatie
De volgende keer MOET Jeanke iets vangen, GVD. En verder, wat frappant, 2 aanbeten binnen een kwartier, maar wel op een ander stuk van het water... En dat na zo'n lange stiltes. Iets te leren valt hier wel uit, misschien. Ik denk dat de karpers op dit water momenteel gewoon weinig azen, met korte aasperiodes. De relatief slecht azende karpers zouden te verklaren kunnen zijn met het feit dat de watertemperatuur 2 graden gedaald is t.o.v. mijn vorige meting. De wind en de regen waren wellicht toch de trigger om alsnog te gaan azen.

The method zal ik vaker inzetten, baat het niet dan schaadt het zeker ook niet, voorlopig...

De vangsten "in het hoekje" zijn stilgevallen. En de vangsten die wel doen zijn ver van de kanten. Wegwezen dus toch maar?

Dus volgende sessie eens op vijver 2? Ook voor de afwisseling? Ik denk het wel.... We blijven beginners, maar dan al héél lang, zoals ik laatst iemand over zichzelf hoorde beweren. Meer in overpeinzingen, later, of misschein ook niet...


start: do 15-5-2007 14:00 stop: do 15-5 19:00
locatie: de vijver
stek: nvt vangsten: 0
runs: 0
weer 
+10 - 18° C
af en toe zon
water
?° C
stil
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks
catfood bricks
(PVA stringer)
catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

method feeder
combi
Gamakatsu
specialist 8

shocker rig
combi
Gamakatsu
specialist 8
shocker rig
combi
Korda hybrid
wide gape 6
Een korte sessie met het gezin op "de vijver"

Voorbereiding
:
Oud stokbrood geweekt, de spullen in de auto en gaan....

Vissen en voeren
Na aankomst in budel de hengels te water en gevoerd met geweekt stokbrood, en catfood boiliebricks.

3 hengels op de beetverklikkers, en nog een uurtje gepend met de matchhengel, maar helaas geen resultaten. Ook geen vissen zien zwemmen... Ik begreep van Frans, de eigenaar van het water dat er een stel polen illegaal gevist hebben. Ze zullen de boel toch niet leeggehaald hebben?

Helaas vertrekken we ruim voor zonsondergang (aastijd?), en moet ik vroegtijdig de hengels weer inpakken....

In ieder geval weer eens een middagje heerlijk op dit fraaie terrein doorgebracht... Ik kom terug, zeker na de persoonlijke uitnodiging van Frans om wier te komen scheppen!


start: za 19-5-2007 14:00 stop: zo 20-5 02:00
locatie: de Maas (Sedan)
stek: naast de camping
vangsten: 0
runs: 0
weer 
+10 - 18° C
af en toe zon
water
?° C
stil
  hengel 1 hengel 2
voer crap boilie
crap boilie
aas crap boilie crap boilie
montage

line aligner

line aligner
Een beetje gevist naast de camping in Sedan (Fr)

Een weekendje weg leverde nog wat genoeglijke visuurtjes op én 10 karpertjes! Over die karpertjes later meer, maar het verhaal kan kort gehouden worden. Het hele gezin is samen met Jean en zijn kinderen een weekendje naar Sedan in Noord-Frankrijk gegaan voor de ridderfeesten aldaar. Nadat wij op vrijdag in de vooravond aankwamen bleek al snel dat de camping mooi naast de Maas gelegen was, én dat er nog een gezin aanwezig was. Jaqueline, de moeder van een vriendje van Bence, bleek samen met haar twee zoontjes ook op de camping te staan. Leuk mens, aardige kinderen.
De dag na de aankomst ging het 's ochtends naar de plaatselijke supermarché, en er bleek (had ik al eerder gezien hoor, mijn spiedend oog ontgaat niets wat dat betreft) een hengelsportzaak naats te liggen, in een benzinestation notabene.

Omdat ik verder geen rekening had gehouden met de serieuze mogelijkheid om te vissen had ik geen boilies of karperhengels meegenomen. Het witvisfoudraal was wel meegekomen, dus  er kon wel gevist worden. Welnu, toch maar weer eens een zak readymades (helaas geen freezerbaits) meegenomen, en een zak karperlokaas (een of ander duur merk).

Voor wij het stadje ingingen omwille van de ridderfeesten eerst maar vast eens wat gevoerd, en na terugkomst de hengels maar eens opgetuigd en zo goed en kwaad als dat ging voor de karpervisserij gereed gemaakt. Dat wil dus zeggen, de slip los, de hengels tussen de planten en achter een paaltje, met een belletje(!) op de toppen als beetverklikker. redelijk ouderwets dus, zonder electronica, zonder steunen, maar wel met boilies aan een hairline. De rest van de kilozak boilies werd in het water gecatapulteerd, en vissen maar. Genoeglijk was het wel, zo aan de Maas, een kleine 300 kilometer stroomopwaarts van mijn geboorte en woonplaats!

Maar vis heb ik niet gevangen, en rond 2 uur 's nachts vond ik het wel welletjes. Helaas hing de matchhengel vast, maar na enig rukwerk brak de onderlijn en kon ik het lood en de rest van de montage nog redden.

De dag erna zouden we weer vertrekken, maar de kinderen wilden eerst nog met Jean naar het fort, en Tessa ging met hun mee. Hierdoor kon ik nog enige uurtjes de hengels te water kon laten, terwijl ik de tent alvast inpakte. Helaas geen vis gevangen, maar niet getreurd, wellicht kom ik nog wel eens terug met Jean voor een serieuze sessie...
Al is het stuk daar volgens de redelijk dronken campingbewaker een oliebak, en dus vervuild, ik ga in ieder geval informatie inwinnen over de karpervisserij op de maas aldaar. Mijn rivier. Onze rivier.

Op de terugweg schoot mij een 10 minuten na vertrek nog iets héél belangrijks te binnen, waardoor we toch écht terugmoesten naar de plaatselijke hengelsportzaak. Ik had daar namelijk iets gezin wat ik behoorlijk lang wilde hebben, niet vond, en nu zomaar kon kopen dus.

Men verkocht daar namelijk aasvissen. Levende aasvissen. En dat waren voorntjes, elritsen, en.....
Karpertjes! Terug dus en voor de somma van 5 euro kocht ik 10 exemplaren, die nu, terwijl ik dit schrijf het water van mijn aquarium vertroebelen en gulzig tekeer gaan in de buurt van een boiliebrickje. Het hele idee van deze aanschaf is het testen van aas en lokstoffen in mijn aquarium, om zodoende mijn boilierecepten scherp te stellen. Helaas verkocht men deze visjes niet in plastic zakken, dus moest ik helaas een aasemmer (met batterijluchtpompje) erbij aanschaffen a 15 euro. Dat maakt de grap alweer wat duurder...

Tja, geeft niet, is misschien leuk om kado te doen aan Frans Linnartz, en anders handig om te hebben. Tevens meteen een cheapo netfloat aangeschaft en een goedkope gepolariseerde zonnebril, die over mijn gewone bril heenpast. Ziet er niet uit, maar stond ook al lang op het verlanglijstje, en voor de prijs van 11 euri en 35 centen meteen gekocht. Het aasemmertje werd gevuld met kraanwater, de visjes erin geplonsd (tja, voor die vrouw daar was het aasvis) en nu kon de weg terug dan echt beginnen.

De terugweg duurde langer dan verwacht, wegens file en (alweer) gepruts in Luik. De verkeerde  afslag nemen betekend daar meteen een half uur gekl**t als je niet oppast. Maar toen we thuiskwamen bleken de visjes allen nog in blakende welstand. Het water in het aquarium werd voor een groot deel afgeheveld, koud water erin, de verwarming eruit, en de visjes erin.

De eerste observaties leren mij dat beestjes dus écht hypergevoelig zijn voor schokjes en geluiden. Ze gedragen zich als een schooltje, maar de grootste heeft wel al af en toe de neiging om zich wat meer solitair op te stellen.

Een beetje regulier bodemvoer van de aquariumwinkel (een soort micropellets) zet ze al snel voorzichtig aan het azen, en ik kan zien dat ze dat ook als groepje doen. De catfoodbrick werd grotendeels genegeerd in eerste instantie, maar nu zie ik ze dus ook in de buurt van dat ding rondscharrelen en de zaak bestuderen en besnuffelen. Maar geen echte instant reactie dus, en dat betekend stof tot nadenken.

Ik blijf experimenteren!start: do 24-5-2007 20:30 stop: vr 25-5 13:45 locatie: geusseltvijver
stek: " vijver2" vangsten: 1
runs: 1
weer 
+12 - 25° C
Toenemende wind
af en toe zon
water
21° C
stil
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks diepvries boilie catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8
slipknot combi
Korda hybrid
wide gape 6

Voorbereiding:
En het werd dus weer eens de hoogste tijd voor een vis! Met vismaatje Jean was afgesproken om de karpers te belagen op de geusselt, donderdag avond. Deze keer was het de bedoeling om het eens op vijver2 te gaan proberen wegens tegenvallende resultaten op vijver 1 de afgelopen sessie. Nou ja tegenvallen, een 20 pondertje (bleek achteraf!) is natuurlijk geen slechte vis voor op dit water. Maar de hengeldruk op vijver 1 had me doen besluiten om naar vijver2 uit te wijken. Deze vijvers staan overigens gewoon met alkaar in verbinding. Vijver 2 dus maar eens proberen, baat het niet dan leren we wat. En dus was aldaar ook voorgevoerd, flink verspreid, hier en daar wat boilie bricks en wat meer op de beoogde stek. Vijver 1 was zo goed als niet bevoerd door mij de laatste week.


De avond en nacht
Helaas moest Jean verstek laten gaan, maar aangezien ik mijn zinnen had gezet op vissen, liet ik mij rond half negen op de Geusselt afzetten. Het was benauwd. Heel erg benauwd, en er was onweer voorspeld. eigenlijk gokte ik er op dat dat onweer wel eens voor verrassingen zou kunnen gaan zorgen, qua vangsten dan natuurlijk. Ik had het hengelfoudraal bij me natuurlijk, en voor de rest alles in de oude rugzak geladen. Een korte sessie zou het wel worden, want Tessa moet mij ook weer komen halen, was afgesproken. Zij zou mij wel bellen als ze me wilde komen halen, voordat ze naar bed zou gaan. De paar honderd meter naar de beoogde stek legde ik snel af, om de boel maar zo vlot mogelijk van mijn nek af te kunnen krijgen. Lichte bepakking, maar met dit drukkende weer zwaar genoeg. De meeste witvissers waren al naar huis, alleen aan de overkant zat nog één jongen te vissen.

Het gras en de klaver stond bijna tot aan mijn kont op de plek waar ik wilde bivakkeren, dus moest er met ruimte gewoekerd worden. Uiteraard eerst de banksticks met de hengelsteunen en beetverklikkers in de grond. Daarna snel de hengels optuigen. Om tijd te besparen had ik voor vertrek reeds wat onderlijnen geknoopt en van boilies voorzien. Deze hingen klaar in de zelfgefabriekte dip, en konden dus snel bevestigd worden aan de shocker montage waarvan ik hoopte dat die het gewenste resultaat zouden leveren. Een hengel naar links, een meter of 3-4 uit de kant, een naar voren, ongeveer 15 of 20 meter uit de kant. Een aantal boliebrokken werden als een soort kwart cirkel over de stek verspreid, van de kant over de linker aasaanbieding, tot in het midden van het water waar mijn 2e haak lag te wachten op een aanbeet.

Op de andere hengel een method feeder, als inline lood, een combi rig van ongeveer 20 cm lengte, met een grote maat 4 haak en een dikke brok (brick?) boiliestuff. De versgemaakte bokken boilie waren gemengd met nog wat brokken van de vorige batch, en zaten samen met de methodvoermix die ik had gemaakt in een zak. Een bal van dat voer om de feeder heen en het ding werd een paar meter naar rechts gelegd, vlak voor de kant waar ik viste.

Het vissen was begonnen. Ik knoopte voor het donker zou worden eerst nog wat onderlijntjes, en las wat in de laatste Karperwereld.
Het werd donker en ik opende het eerste van de drie kleine mee gebrachte flesjes bier. Franse biertjes met schroefdop. Frankrijkgangers weten wel wat ik bedoel... Pikey de Jong belde nog even om te informeren naar de stand van zaken, en daarna vermaakte ik mezelf met naar de hemel te kijken, liggend op mijn onthaakmat. Mijmerend over van alles en nog wat. Slechts één piepje verstoorde mijn rust, en daarna gebeurde er niks meer. Na een tijdje besloot ik om de hengel die een piepje vertoond had te controleren, en inderdaad, geen boilie meer. Opnieuw ingooien maar weer, en de andere hengels voor de zekerheid ook maar eens controleren. Nieuwe voerbal om de method feeder heen, en verder vissen.

Beslissingen...
Op een gegeven ogenblik begon het in de verte te flitsen, en ik trok alvast het waadpak aan. Is namelijk een uitstekende regenbroek,en tevens lekker warm over een broek heen. Ik begon wat slaperig te worden, en ging weer op de onthaakmat liggen. Langzaam doezelde ik weg. Eigenlijk wilde ik nog lang niet naar huis terug, zonder vangst, en ik lag toch prima zo? En de beloofde regen kwam maar niet...

Opeens de telefoon. Tessa. Het was inmiddels dus al half 3 of 3 uur in de ochtend, en zij was wakker geschrokken op de bank en realiseerde zich dat ze mij nog moest oppikken. ik besloot meteen om haar te zeggen dat ze niet hoefde te komen, dat ik het prima uithield aan het water en dat ik dus bleef slapen onder de paraplu. Zeker weten. Geen probleem.

Ik controleerde nogmaals de hengels, ververste de methodvoerbal en eventuele missende boilies en installeerde mij op de onthaakmat onder de paraplu, met de zak van het waadpak als kussen. Ik was vertrokken...

Ontwaakt
Nee geen verworpenen der aarde, maar een run op de method hengel! De hengel danste op de elektro muziek van de beetverklikker, en ik was binnen een mum van tijd wakker. Hoera! Nu nog de boel onder controle krijgen. Snel de hengel oppakken, terwijl de vis bleef lopen. Aangezien de molen op die hengel geen vrijloopmodel is, stopte ik de vis af door de spoel met mijn wijsvinger tegen te houden terwijl ik de hengel omhoog tilde. De slip een slag vaster, en de vis hing. Nu niet kwijt raken.

Eerst maar eens rustig beginnen. Maar daar dacht de vis anders over, en stoomde met volle kracht naar links, met als onbewust doel de lijn van mijn andere hengel. Een paar piepjes op de bijbehorende beetverklikker terwijl ik de vis probeerde op ander gedachten te brengen door een spel van eerst tegen houden en kracht verminderen. Dat werkte, en de vis zwom weer naar rechts. Ik liep zover als dat ging met de vis mee om zo meer ruimte te krijgen aan weerszijden van mijn standplaats. De vis bleef laag over de bodem zwemmen en was nog lang niet uitgedrild.

In mijn ooghoeken zag ik dat de jongen die gisteravond stond te vissen schuin tegenover mijn stek, inmiddels ook weer was komen opdagen, in alle vroegte. Het was al behoorlijk licht aan het worden, en snelle blik op de klok wees uit dat het kwart over 5 was. Maar de vis bleef het oneens met mijn voornemen om hem aan wal te brengen en liet zich nog steeds niet zien. Voelen deed ik hem wel, en om mijn armspieren een beetje te ontlasten plaatste ik de hengelvoet tegen mijn liezen.

Deze vis was een stevig beest, met een groot uithoudingsvermogen, en heel even dacht ik aan het verbeteren van mijn persoonlijk record op dit water. Misschien was dit de naamloze, onbevestigde vis van 28 pond, mijn onofficiele targetvis op dit water? Ik stond nu toch al een tijdje te drillen, en had van de vis nog geen enkel zichtbaar teken vernomen, behalve een buigende hengeltop en een lijn die strak het water doorsneed. Maar daar zag ik dan toch een stuwing in het water, een meter of 20 bij mij vandaan. Maar daar ging de vis weer. Alweer een run.

Maar de runs werden (zoals dat dan hoort te gaan) steeds iets korter, en de tussenpozen langer waardoor de vis toch langzaam maar zeker mijn richting uit gedirigeerd kon worden. Meer kolken verraden dat de vis steeds hoger in het water kwam te liggen, en uiteindelijk liet de vis zich dan ook een keertje zien. Meteen draaide de vis zich weer om en zwom weer verder onder water. Ik besloot dat het tijd was om het klaarligende landingsnet te grijpen en te water te laten. Dan kon de vis vast wennen aan het idee... Uiteraard was dat geen reden voor de vis om het nu zomaar op te geven, en het beest deed nog een paar pogingen om onder de hengeltop door het riet in knallen. Met enige druk was dat wel te voorkomen, en de vis begon nu toch wel wat moegestreden te worden. Maar nog steeds was hij niet klaar om te netten. Bij de aanblik van het schepnet bedacht hij (of was het een zij?) zich dat hij nog ergens een reserve tankje met brandstof had en deed alsnog een paar uitvallen. Maar uiteindelijk werd het de vis toch te zwaar. Een paar keer rollen onder de hengeltop nog, waarbij ik nog eventjes vreesde voor het verliezen van de vis, maar toen was het dan toch even een seconde of twee stil. Nog wat tegensputteren, maar hij zat al boven het net. De hengeltop omlaag, en het net een beetje omhoog, en de vis zat er mooi in.

Geine groete, maar 'ne gooje vechter! Snel naar de onthaak mat. De haak zat in het midden van de onderlip, stevig gehaakt. Die dus eerst maar snel verwijderd, de vis uit het net en even bewonderen. Een schubkarper van 70 centimeter. Even wegen: 7 kilo. Snel nog en fototje van de vis voor de blog, en terug het water in. Ik til de mat op aan de geimproviseerde hengsels, en loop naar het water. De vis eerst maar eens rustig laten wennen aan het water. De karper komt al een beetje bij, en ik beweeg de mat plus vis zachtjes heen en weer zodat de vis zijn kiewen even lekker kan spoelen met zuurstofrijk water. Als de schub duidelijk tekenen van leven geeft laat ik de mat wat verder zakken en de vis kiest rustig de vrijheid....

Yes, jawohl, oui, da, jao, si! Gelukkig ben ik die paar uurtjes blijven liggen, in plaats van naar huis terug te keren...

start: zo 27-5-2007 20:30 stop: ma 28-5 13:45 locatie: geusseltvijver
stek: " vijver2" vangsten: 1
runs: 3
weer 
+12 - 25° C
Toenemende wind
af en toe zon
water
21° C
stil
  hengel 1 hengel 2 hengel 3
voer catfood bricks diepvries boilie catfood bricks
aas catfood bricks catfood bricks catfood bricks
montage

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8

slipknot combi
Gamakatsu
specialist 8
slipknot combi
Korda hybrid
wide gape 6
Voorbereiding:
Na mijn laatste solosessie weer eens samen met Jean een nachtje gedaan. Niet echt voorgevoerd verder, wegens tijdgebrek en het beste argument: "geen zin gehad". Na enig hectisch heen en weer gerijd wegens vergeten schoenen en algemen adhd verschijnselen zitten wij toch rond half 10 te vissen. Een eindje verder zit een collega karpervisser, die helaas nog niks gevangen heeft als ik ga informeren.

Tactiek:
De tactiek voor vandaag is simpel, 3 hengels worden gevist met de method feeder en een catffood boilie, en 1 hengel gaat op een voerstekje van kikkererwten zijn werk verrichten, met 2 kikkererwten op de hair.

Ik heb het idee dat de vissen op dit water langzaam maar zeker steeds "slimmer" worden, en dat uit zich volgens mij in:
  • het mijden van voerstekken
  • wegwezen bij het waarnemen van lijnen, en pas terugkomen als de lijnen weg zijn.
Daarnaast denk ik dat de paai nog niet helemaal ten einde is, en dat de vissen momenteel op kleiner aas azen, als ze al azen. Vandaar een hengel met kikkererwten. Een uitprobeersel dus.

Visverslag
Ik kan kort zijn, een aantal piepjes, een aantal niet afgemaakte runs, en één (grote) brasem, die zich als een natte dweil liet binnenvissen. In eerste instantie had ik niet eens door dat het beest gehaakt was, zo makkelijk draaide ik de hengel binnen na weer zo'n halfslachtige run. Dus wellicht werd ik de hele tijd al geplaagd door brasems...

Geen foto's deze keer, al was het best een mooie brasem die we gevangen hadden.

De nieuwe onthaakmat is dus nog niet "echt" ingewijd, maar dat komt dan nog wel...

Uiteindelijk zijn wij om een uur of 3 half vier maar gaan slapen, Jean buiten onder mijn paraplu, en ik mocht prinsheerlijk plaatsnemen in mijn gooitentje. Binnen 3 seconden een 2 persoonsverblijf, het blijft een geweldig ding. Helaas heb ik geen slaapzak meegenomen, maar uiteindelijk val ik dan toch in slaap onder de poncho van Jean.

Is that a real poncho or a Sears poncho?

Niet echt rustig geslapen, maar dat lag helaas niet aan het aantal runs of door gevangen vis. Het resultaat is en blijft 0 karpers.

Tegen 10 uur in de ochtend staan wij op en zien als snel 2 bekende gezichten, met de klacht dat "Haarrie heij eederen daag voort", waarop Jean ad-rem reageert met de opmerking dat ie geen bordje had ziet staan. Enfin, wegwezen dus. Wat mij betreft is de lol er van af, en overdag met dit weer een beetje gaan zitten blanken is niet de dagbesteding die ik in gedachten had voor vandaag.

Bij het vertrek valt het nog eens op hoe druk bevist dit water eigenlijk is, overal paraplus en volk. Wij zijn gek dat we hier vissen, met zoveel lijnen in het water is er geen plaats voor vissen meer over. Nou ja, dat is ook de reden dat we hier 's nachts vissen.

evaluatie
Geen vis, althans "geine kerrep". En dat is toch slechter dan ik verwacht had, eerlijk gezegd. Maar goed, dat leid mij tot een conclusie;
De Geusselt is dressuurwater. Er zit karper genoeg, maar vangen wordt steeds moeilijker...

wat kan ik FOUT hebben gedaan?
  1. Niet consequent blijven voeren "a la de Baets" (niet dat hij het uitgevonden heeft, want zo deed ik het jaren geleden al, maar dan minder lang.)
  2. Lijnen door het water. Ik heb weliswaar de backleads ingezet, maar de laatste inworp heb ik het maar even zo gelaten om praktische redenen.
  3. Verder, voor het slapen gaan geen controle meer uitgevoerd, en aangezien 's ochtends één boilie verdwenen was, en de kikkerwerwten zichzelf gehaakt hadden, was dat wellicht toch niet zo verstandig....
  4. Stekkeuze, wellicht dat vijver 1 meer succesvol was geweest, maar dat is natuurlijk wel erg speculatief.
Hoe dan ook, je weet het nooit met karpervissen, zoveel is dan wèl zeker!
Tis net het leven zelf....
Eigenlijk heb ik het eventjes gehad met de Geusselt... De bassin maar eens aanpakken dan? Ik voel er erg veel voor....


Naschrift 31 mei:
de Geusselt is eventjes tot reservewater gedemoveerd, en de bassin heeft nu onze aandacht...
Op een later nader te omschrijven plaats is er voorgevoerd met wel heel erg stinkende mais... Als dat de vis niet verjaagd, dan moeten ze wel bijten hierop! Tegen de tijd dat ik ga vissen zal de maishoeveelheid verminderd worden en het aantal boilies opgevoerd... Verder wordt het water door mij met de debaets methode aangepakt, zodat ook instant resultaten te verwachten zijn bij een bliksemsessie.
We wachten het even af!

Er zijn nog geen reakties op deze blog

Voeg uw reaktie toe of mail naar !

name e-mail
comment title website url

Start > carpblog> blog2007> 2007-05...

cms and support:Miranet Webdesign Maastricht Sponsored by: BaitCalculator